Жирні кислоти в косметиці: кому і навіщо вони потрібні

Наука та краса давно йдуть рука об руку - низькомолекулярні сполуки, вітаміни, рослинні комплекси в косметиці роблять все можливе, щоб зберегти молодість шкіри. І якщо про користь фруктових кислот ми давно чули, то про суперздатності жирних ми все ще знаємо недостатньо, як хотілося б.
02.07.2023

Що таке жирні кислоти

Жирна кислота, а разом з нею гліцерин, є компонентами жирів (тригліцеридів). Молекула жирної кислоти складається з двох частин: вуглеводородного ланцюжка і кислотного залишку. Крім того, вони можуть бути різними в залежності від довжини ланцюжка, а також поділяються на підгрупи за кількістю подвійних зв'язків між атомами вуглецю. Якщо є подвійні зв'язки, то жирні кислоти називають ненасиченими, якщо їх немає, то кислоти називаються насиченими.

Для підтримки життєдіяльності нашому організму обов'язково потрібні 4 поліненасичених жирні кислоти: лінолева і ліноленова, арахідонова (омега-6) і докозагексаєнова (омега-3).

Вони забезпечують еластичність судин, підтримують рівень холестерину, відповідають за стан шкірного бар'єру, запобігають утворенню тромбів, мають антиоксидантний ефект, нормалізують артеріальний тиск, запобігають інсультам і інфарктам, поліпшують кровопостачання мозку і кінцівок, сприяють оновленню і розвитку клітин центральної нервової системи, прискорюють відновлення кісткової тканини, мають протизапальну дію, нормалізують жировий обмін та багато іншого. При дефіциті омега-кислот розвиваються дерматити, починається випадіння волосся.
dry-skin
Омега-3 та омега-6 наш організм не може синтезувати - ми отримуємо їх з їжі або в результаті прийому риб'ячого жиру у капсулах. Джерелом поліненасичених жирних кислот омега-3 також є риба (скумбрія, селедка, сардини, тунець, форель, лосось), кальмари, анчоуси, гарбузові насіння, соєві боби, грецькі горіхи та рослинні олії (льняне насіння, виноградна кісточка, кунжутна, соєва). Поліненасичена омега-3 арахідонова кислота міститься в свинячому жирі.

Омега-6 кислоти зустрічаються практично в тих самих продуктах, що й омега-3, а також у маслі примули вечірньої та насінні чорної смородини. Омега-9 (мононенасичена олеїнова кислота) ми синтезуємо, але недостатньо для задоволення всіх потреб організму.

При недостатку омега-9 розвиваються слабкість, підвищена втомлюваність, погіршення травлення, сухість шкіри, втрата волосся, ламкість нігтів. Омега-9 можна знайти в оливковій та мигдалевій олії.

В чому відмінність жирних кислот від фруктових

Як жирні кислоти, так і ті, що ми називаємо фруктовими, є органічними карбоновими кислотами. Гідроксикислоти отримали красиву назву від маркетологів, оскільки деякі з них дійсно містяться у фруктах. АГК і ВГК використовуються для ексфоліації (відшаровування, оновлення шкіри), тоді як жирні кислоти є структурними компонентами ліпідів і відповідають за стан фізичного та хімічного бар'єру шкіри - тобто запобігають проникненню шкідливих речовин зовнішнього середовища і забезпечують збереження вологи у шкірі. 

Якщо говорити уявно, то жирні кислоти будують нові клітини шкіри, тоді як АГК і ВГК видаляють старі мертві.

В чому користь жирних кислот для шкіри

Вони забезпечують здоровий бар'єр шкіри, належний рівень зволоження, є профілактикою різних дерматитів. Вони самі по собі є глобальною частиною захисного бар'єру епідермісу.

Наприклад, у продуктах лінії ARGAN LIFE поєднання різних жирних кислот  сприяє оновленню клітин і відновленню шкірних тканин.

Вибір догляду з жирними кислотами підходить для всіх типів шкіри, але найбільше - для гіперчутливої та сухої шкіри.

Також варто пам'ятати, що шкіра може гостро потребувати омега-3, 6, 9 в будь-якому віці при суворих дієтах та активних фізичних навантаженнях, в період сезонних вірусних захворювань, на тлі агресивних кліматичних умов.

Як шукати у списку компонентів

Найчастіше в складах вказують не саму жирну кислоту, а її джерело. Наприклад, у списку інгредієнтів може бути: лляна олія, масло примули вечірньої, шипшини, зародки пшениці, виноградних кісточок, кунжутне, печінка тріски. А також можуть зазначати безпосередньо назву самої жирної кислоти: лінолева кислота, арахідонова кислота і гамма-ліноленова кислота. Зустрічаються також загальні назви групи: поліненасичені жирні кислоти або polyunsaturated fatty acids.

Часто їх поєднують у складі одного продукту з АГК- та ВГК-кислотами, ретинолом, ферментами, ніацинамідом і гіалуроновою кислотою великої молекулярної маси.

Нижче зібрано декілька засобів з жирними кислотами в складі:
801 фото
Зволожуючий антивіковий денний крем для обличчя для всіх типів шкіри з аргановим маслом, абіссінським маслом, фільтрами UVA та UVB Mincer Pharma Argan Life 801 50 мл

Основним інгредієнтом складу засобу стало органічне арганова олія – справжня природна коштовність «родом» з Африки. Воно є саме тим компонентом, який протягом усього дня дає зрілій шкірі необхідне зволоження та харчування, що відновлює та антивіковий догляд. Адже в маслі аргани міститься понад сто активних речовин, у тому числі вітамін Е, який абсолютно заслужено називають вітаміном молодості. У складі також абіссінська та жожоба олії, фільтри UVA/UVB.
коллаген303
Омолоджувальний крем для обличчя MINCER Collagen 60+, 50 мл


КРЕМ, ЯКИЙ ВІДНОВЛЮЄ ВАШУ ШКІРУ ТА ЗАБЕЗПЕЧУЄ ЧУДОВИЙ ЛІФТІНГ-ЕФЕКТ.Для віку: 60+КОМПОЗИЦІЯ АРОМАТУ НАПІВЖИРНИХ ВЕРШКІВ ЗІ ЗНИЖЕНИМ ПОТЕНЦІАЛОМ ВИКЛИКУВАННЯ АЛЕРГІЇМОРСЬКИЙ КОЛАГЕН зменшує втрату води з епідермісу, запобігає в'ялості, розгладжує та відновлює шкіру, підвищує її напругу.OMEGA PLUS джерело омега 3, 6 і 9, пом'якшує і відновлює гідроліпідний бар'єр шкіри.МАСЛО АВОКАДО, багате вітамінами і мінералами, створює захисну плівку на поверхні шкіри, живить і регенерує.

РЕЗУЛЬТАТ: гладка, підтягнута, живлена ​​та омолоджена шкіра, зменшення поверхневих і глибоких зморшок.
5901810008611
Крем для обличчя з кофейною кислотою та екстрактом мака APIS Professional

Крем з приємним ароматом кави та багатим складом, який стимулює шкіру до оновлення і відновлення. Він допомагає знищити наслідки фотостаріння, збільшує щільність колагену у шкірі і надає їй еластичність.

Містить один з найсильніших антиоксидантів - кофейну кислоту, яка захищає від пошкоджень, спричинених дією вільних радикалів та сонячних променів. Крім того, комплекс з екстракту мака, гіалуронової кислоти і амінокислот дозволяє отримати ефект природно наповненої і помолоділої еластичної шкіри - так званий "ефект пампінгу". Збагачений кавовою олією, він компенсує дефіцит ліпідів, що зміцнює структуру шкіри та її стійкість до зовнішніх факторів. Інтенсивно зволожена та насичена, шкіра стає сяючою, краще насичується киснем і помітно омолоджується.